About Me

My photo
Batu caves, Selangor Darul Ehsan, Malaysia
Hi there..my name is Yusmie..you can call me yus..I love 2 read book,playing computer games and doing some ex-treme sport,but,it depends on how much can I resist trough the sport.Ermm,what can I tell you anymore??well,I'am just a plain boy,with a daring minds!!!dont believe??try me...he..he..

Saturday, August 15, 2009

hidup baru!!



hari ini,sudah hampir seminggu aku berada di rumah..diam tak diam,aku sudah berumur 18 taun..well,life isn't that exited you know..its full of sadness and the stupidity of foolish act of human itself.I dont know why I said this,because I'am also a human..not to said,I'am good,but the sense to others also in me dont you think???well,my journey of life is still too far to go through,and I need to be consistent in my studies to have a good frip in my future..but,to fell in love now,is not possible I think..I tried once,and seems to went straight into DOOM!!well..what a life i had..so,enough is enough until I decide to find my dream girl..hu..hu..

Friday, February 27, 2009

C.I.N.T.A??pe mende nye 2??



suatu persoalan yang penuh tanda tanya??Apa itu Cinta??he...he...

Ramai yang tahu tentang cinta. Ramai yang tahu menyebut perkataan cinta. Ramai yang tahu bagaimana ingin meluahkan kata-kata cinta. Tetapi adakah anda tahu apa itu cinta yang sebenarnya? Di sini saya ingin berkongsi dengan anda tentang apa itu cinta.

Sifat Cinta
Cinta itu suci, mahal dan tinggi tarafnya. Sifat cinta itu sempurna. Jika tidak, cinta akan cacat. Itulah cinta sebenar cinta.

Cinta Wujud Sejak Dilahirkan
Rasa cinta sedia wujud di dalam jiwa manusia sejak manusia itu lahir ke dunia. Cuma manusia akan melalui tahap-tahap kelahiran cinta bermula dari cinta kepada belaian ibu, membawa kepada cinta kepadakekasih dan akhirnya setelah puas mencari cinta suci, maka akan cinta kepada Tuhan Wujudnya cinta itu tidak dapat dilihat tapi dapat dirasa dan cinta sebenar cinta itu suci murni serta putih bersih.

Cinta Bersedia
Bila sampai masanya di setiap tahap-tahap cinta, maka Tuhan menjadikan manusia itu bersedia menerima cinta itu. Pada mulanya jiwa itu bersedia menerima cinta, lantas sedia pula untuk berkongsi rasa kewujudan dengan dikasihi. Sedia untuk mengikat setia serta saling memahami. Setia untuk dipertanggungjawapkan kerana cinta. Sedia untuk menyerah diri pada yang dicintai.

Cinta Itu Indah
Walaupun kewujudan cinta tidak bisa dilihat, tetapi cinta itu indah dan cantik. Cantiknya itu tulin dan tidak ia bertopeng. Bukan saja ia cantik malah suci murni, bercahaya gemerlap dan putih bersih.

Cinta Itu Mengharap Balasan
Cinta antara manusia itu berkehendak kepada jodoh atau pasangan, dari diri yang punya persamaan, dari diri yang asalnya satu. Bila dapat yang dicari, bermakna cinta itu menganggap telah bertemu yang paling sesuai dan secocok dengan jiwanya, untuk bersatu kembali. Kehendak itu timbal balik sifatnya kerana manusia dalam bercinta tidak hanya menerima tapi juga menerima.

Cinta Itu Menakluki
Sifat cinta itu ingin menguasai. Dia mahu yang dikasihinya itu hanya khusus untuk
dirinya. Dia tidak mahu ianya dikongsi dengan orang lain. Sifat ini menuntut hak untuk mencintai dan dicintai. Tapi, dalam pada ingin menakluki, ia juga ingin ditakluki sepenuhnya.

Cinta Itu Mengetahui
Pada asasnya sebenarnya cinta itu mengetahui. Orang yang bercinta tahu siapa yang patut
dicintainya. Cinta tidak perlu bertanya. Manusia boleh jatuh cinta tanpa membaca ilmiah atau novel tentang cinta. Mereka tahu apa yang perlu dilakukan. Tapi, cinta cuma tahu bercinta. Ia tidak tahu akan peraturan cinta jika tiada diberikan panduan.

Cinta Itu Hidup
Cinta adalah ibarat manusia, boleh berputik, lalu mekar serta boleh layu dan gugur. Cinta itu punya deria dan perasaan. Cinta mendengar cinta, berkata cinta, melihat
cinta. Cinta ada segala-galanya. Sayang, benci, cemburu, gembira, sedih, tenang, tertekan, ketawa dan menangis. Cinta itu hidup sampai satu ketika ia akan menemui mati.Tapi ramai orang berharap agar cinta itu kekal selagi dia masih hidup dan tetap hidup walaupun telah mati.

Cinta Itu Suci
Sebagaimana yang banyak dikatakan orang, cinta itu suci. Sucinya cinta bukan bermakna ia tidak mengharap balasan. Cinta mengharap balasan cinta. Sucinya cinta bermakna ia tidak bernoda dan tidak pula berdosa Itulah sifat asal cinta, ia suci bagaikan anak yang baru lahir. Mereka yang kenal erti cinta akan cuba mengekalkan cinta itu sesuci mungkin. Mengekalkan cinta suci bermakna menjauhkan ia dari godaan nafsu yang tidak ada batasan. Kerana nafsulah cinta suci jadi bernoda dan berdosa.

Cinta Itu Mempesona
Cinta itu bukan saja indah, tapi mempersonakan. Ia bukan kerana cinta itu nakal sifatnya tapi kerana ia suci dan bersih. Ia adalah sebagaimana anda melihat pada anak kecil yang comel dan
bersih. Dia senyum pada anda dan merapati anda. Anda terpesona kerana bukan saja ianya comel, tapi kerana dia adalah insan yang tidak berdosa. Kerana sifat cinta yang mempersona ini selalunya manusia itu berbuat silap bila bercinta.

Apa saja yang dilakukan oleh kekasihnya…mempersonakannya dan nampak cantik serta betul walaupun itu adalah satu dosa dan akan menodai cinta itu sendiri. Itulah juga yang menyebabkan orang yang bercinta itu walaupun seorang yang bijaksana, akan menjadi bodoh kerana pesona cinta. Akal itu mampu dikalahkan oleh nafsu. Nafsu itu tidak bisa dikalahkan melainkan jika anda sentiasa ingat kepada Tuhan Maha Pencipta.

Apakah itu Bukti Cinta?
Cinta perlukan bukti. Ramai orang percaya bahawa bukti cinta itu ialah mengorbankan atau menyerahkan apa saja yang kekasih anda mahu. Mereka percaya jika itu tidak berlaku, maka cinta itu tidak tinggi nilainya. Sebenarnya anggapan itu tidak tepat. Jika anda beri semua yang dia mahu,apakah yang tinggal pada anda? Benarkah dia cinta pada anda bila dia mahukan pengorbanan anda?

Cinta sejati tidak memusnahkan atau merosakkan diri kekasih yang dicintai. Malah ia menjaga agar kekasih tetap suci dan selamat sebagaimana sucinya cinta itu sendiri.

coretan 28 feb..


waktu sekarang menunjukkan pukul 1.40 AM..ape yang aku wat bejaga sampai time2 nie??x gheti2 nak tido ke??tapi nak wat cane kan,tetibe je aku rase fresh semacam je.Sebenarnye,aku pun risau gak tentang keputusan SPM aku.Ini bukan soal main2.Ini soal mase depan aku.Aku sentiasa mengharapkan yang terbaik daripada keputusan aku,demi membalas jasa ibu bapa aku.Jelaslah,tanpa mereka,siapalah kita ya???meskipun,aku sudah memulakan pekerjaan di tempat baru,kat2 area sri gombak ni jugak,tapi,aku masih merasakan ada sesuatu yang masih belum aku kecapi nikmatnya.Entah apa yang bermain di benak fikiran aku nie pun aku tak tahu.Kalau nak dibandingkan tentang PEREMPUAN??DUIT??bukan itu yang menjadi sasaran aku kat tangga paling atas sekali dalam kamus hidup aku,kalau korang nak tahu la kan..kan...cume,apa yang aku harapkan,kejayaan untuk mengiringi aku menerjah ke alam masa depan kelak dengan lebih berkeyakinan.Dunia sekarang..kalau dah lemah,tak nak baiki diri sendiri,toksah nak harap hidup kat dunia ni.Perlu aku ingatkan,bukan METERIALISTIK yang sedang aku persoalkan,tetapi,dari segi modal insan yang ada dalam diri masing-masing.Aku akui,bile dah abis SPM ni,bile tengok member2,sume syok sakan ngan awek masing2,aku jeles beb..bukan sebab tak laku or bukan nak kate ape la kan,cume,aku pun x ske nak jaga tepi kain orang ni,kain sendiri pun,belum tentu terjaga,ye tak???tapi,tu lah masalahnye.Aku rase,biarlah untuk mase ni,aku undur diri dahulu,walaupun,suatu mase dahulu,aku pernah berjinak-jinak dalam soal C.I.N.T.A ni.Seperti yang aku katakan dahulu,semuanya,aku merasakan sia-sia belaka.Takde ape lagi yang harus aku perkatakan tentang bab tu.Buat mase sekarang,tutup sekejap la.Banyak lagi bende yang harus aku fikirkan,daripada semua perkara tu...betul tak??kan??kan??kan??

tragedi kisah aku..jAngaN NAngis tAu!!


hello there..ari nie boring betul..ari yang aku jalani berjalan seperti biasa..cume aku nak kongsikan korang pasal mende nie..first-first,aku mula pembuka dengan utusan warkah abadi..assalammualaikum tuk sume pembace blog nie..apabila korang membaca kisah ini...bererti aku sudah mewakilkan kepada adik aku untuk menulis pemberitahuan ini..kerana aku sudah pun tiada..kepada yang mengenali aku,apabila membaca mesej ini,diharapkan banyak-banyak bersabar dan bertenang..kerana aku telah meninggalkan korang pada jam lapan pagi tadi,dan diharapkan agar diperbanyakkanlah berdoa kepada aku agar dirahmati ALLAH atas pemergianku sekaligus,meninggalkan bumi yang tercinta....dan tolong sebarkan kepada sesiapa yang mengenali diriku itu dan memaafkan aku..semoga aku akan selamat berada di angkasa...memang tidak disangka menjadi angkasawan yang kedua!!he..he...

Tuesday, February 17, 2009

keSAh AKu dAn CiNTa...


hari ini,aku terdengar lagu seperti dahulu-exist.Lagu nie,betul2 mengingatkan aku tentang C.I.N.T.A yang dahulunya,bakal aku dakapi,tetapi,semuanya hilang tanpa diduga.Aku kecundang dalam percintaan??bagaikan tidak percaya sahaja.Aku sayangkannya,namun,dia menganggap ia sebagai suatu lafaz yang mungkin tidak akan berkekalan.Perasaan aku di waktu tu,tuhan sahaja yang tahu.Ya!!!aku akui bahawa aku bukanlah seorang yang pandai dalam hal2 bercinta ini.Di sekolah,aku dikenali seorang yang JAHIL dalam percintaan,walhal,aku rahsiakan kisah C.I.N.T.A gelap yang pernah aku alami.Sudah agak lama aku merahsiakannya,namun,hari ini,biarlah aku meluahkan di BLOG setia ini,yang senantiasa ada untuk dicurahkan isi hati ku ini.Pernah dahulu aku ditipu,kerana perasaan bernama C.I.N.T.A ini.Rasanya,hendak ku bunuh sahaja perasaan ini,namun,sekiranya cinta dibunuh,maka,aku bukanlah seorang yang bernama insan bukan.Seorang gadis yang aku sayangi,hingga aku hampir hilang arah dan pernah juga mengalami kesempitan wang kerana semuanya ku habiskan terhadapnya.Almaklumlah,C.I.N.T.A ku yang pertama.Semua orang akan rasa teruja bukan,sewaktu mengenal C.I.N.T.A buat kali pertama??namun,perasaan itu jugalah yang menipu diriku ini,yang benar2 kurang paham tentang arti C.I.N.T.A yang sebenar.Pandangan ku buta,dek dilema wajahnya yang sungguh rupawan itu.Namun,seperti yang ku katakan di awal tadi,C.I.N.T.A itu tidak pernah hadir dalam diri insan yang aku dambakan cintanya itu.Apabila susah,akulah orang yang pertama dicarinya.Jikalau duitnya habis,aku jugalah insan pertama yang PASTI dicarinya.Mengapa tidak pernah ada ketulusan dalam percintaan ini??Akhirnya,DIA,berjaya juga aku lepasi genggamannya itu.Aku bebas menjalani kehidupanku seperti "NORMAL" kembali.
Seterusnya,setibanya,tahun seterusnya,aku dikejutkan dengan C.I.N.T.A kedua.Insan tersebut,tidak tinggal di MALAYSIA,sebaliknya,dia mengikuti keluarganya,yang menetap di luar negara.Kami berhubung melalui MYSPACE dan YM.Disanalah,aku mengenalinya.Semuanya terasa sungguh indah sewaktu dengannya.Meskipun hanya berbual begitu,namun,semakin lama,hatiku semakin terpaut terhadapnya.Namun secara tiba2,kami terputus hubunga.Comment ku di myspace,meskipun di YM semuanya tidak berbalas.Aku mensyaki sesuatu yang telah berlaku.Sehingga kini aku menantikan jawannya,namun masih tiada jawapan juga,sehingga lah hari ini.
Pernah juga,aku secara tidak sengaja menjumpainya,sedang ONLINE untuk YM,namu apabila aku cuba untuk ber"CHATTING" dengannya,lantas,dia terus OFFLINE.Jiwaku semakin gusar.Mengapa DIA bertindak sedemikian,walhal,aku tidak pernahpun melukai hatinya.Entahla...siapa tahu bukan??mungkin aku telah melakukan kesilapan juga sewaktu dengannya.Biarlah.Jika itu permintaanya,aku akur,tetapi,berikanlah penjelasan sekurang-kurangnya.Itu kisah lama.Aku tidak mahu mengingatinya lagi.Biarlah ia menjadi sebuah LAGENDA C.I.N.T.A yang bakal meruntun di dalam diri ini.Jika kau sedang membaca ini,aku mengharapkan kita akan kembali seperti dahulu,dan,jika benar,perpisahan jualah yang kau pinta,aku akan sentiasa mendoakan kebahagiaan kau bersama si dia.

"Selalu ku mengharapkan
Kau akan segera pulang
Kau baik seperti dulu
Menghapuskan rindu yang
Sering menghantuiku

Semenjak kau datang
Di hatiku sayang
Semua resahku hilang
Diriku bukanlah
Seorang yang mudah
Menyerahkan cinta semudah kata

Ku dambakan cinta
Indah seperti dulu
Kerna cintaku tak pernah
Rasa jemu
Biar hati bimbang
Aku terus menunggu
Benar ku tahu
Kau tak pernah jauh
Kau dihatiku

Di hari yang datang
Janganlah kau ulang
Lukai hatiku sayang
Aku pun bukanlah
Seorang yang bisa
Menggantikan cinta
Sekelip mata

Aku inginkan cinta
Kita seperti dulu
Kerna cinta ku tak mudah
Rasa jemu
Biar hati bimbang
Aku terus menunggu
Dan aku tahu kau tak
Pergi jauh,intuisi ku"

*lirik lagu SEPERTI DAHULU..

-------------------------------------------------------------------------------------
P/s:itu dulu..sekarang mase tuk PERUBAHAN!!!bak kate pepatah.."DULU ABANG TAKDE WAWASAN,SEKARANG ABANG ADE WAWASAN..."he..he...chow dulu!!MEkaSih!!AssAlAMMuaLaIKUm!!!

Saturday, February 7, 2009

kerJa??lantAk la..


hari ini,aku memulakan hariku dengan seorang yang tidak bekerja lagi.Mengapa aku berhenti??ini semua disebabkan bos aku yang agak kurang professional dalam menangani staff-staf yang bekerja dengannya.Macamni ceitanya..sewaktu kami bekerja,kami mempunyai quota atau target harian yang mesti kami capai dalam satu hari.MISI kami:mencari customer seramai 50 orang dalam sehari untuk mendaftar sebagai pengguna POSTPAID CELCOM,namun,untuk mencari 50 orang,bukan lah suatu kerja yang mudah.Tanpa uniform,pergerakan kami didalam SHOPPING COMPLEX tersebut memang menyukarkan,disebabkan kerja kami sebagai PROMOTER memerlukan skill komunikasi dengan pelanggan dengan berkesan.Namun,apabila kami berjaya mencari 50 orang customer,dengan tidak semena-mena,komisen kami dipotong tanpa ada sebab yang munasabah.Tambahan pula,kami tidak diberikan cuti,walaupun pada hari itu adalah public holiday dan,sekiranya,kami demam atau sakit,surat MC kami tidak dikira,tanpa gaji.Disebabkan itulah,aku nekad untuk berhenti kerja,dan memutuskan untuk berhijrah ke tempat lain.Papehal pun,experience waktu bekerja aku dah merasa,so,its not a big deal to me.Harap,hari esok akan menjadi lebih baik dari hari ini...

Thursday, January 15, 2009

Friends forever ;)



Friends,

Thank you for the, "yes," your smile always gave me
When we met.

Thank you for telling me it was the little things in life
Like my phone calls that kept you going.

Thank you for listening to my sorrows and then giving me
Encouragement when I needed it.

Thank you for seeing the pain behind my smile and giving me
Comfort.

Thank you for the admiration and respect you gave me.

Thank you for loving me for who I am, and not expecting
More or less from me.

Thank you for the many hours you gave me sitting in your
Garden. Time is Precious.

Thank you for your humor and how you kept me laughing.

Thank you for the grace and elegance you added to our
Every meeting.

Thank you for the high standards and integrity you demanded
From yourself and those around you.

Thank you for seeing the best in me and not letting me forget it.

Thank you for the stubborn independence and self reliance that kept you
Strong and led the way for me.

Thank you for your love of beauty, both the inward and the outward,
and how your sharp eye sharpened mine.

Thank you for believing in me and wanting me here, with you.

Thank you for loving me and telling me so.

Thank you for choosing me as friend, siblings , family.


----->in memories of 5 science(2008) a.k.a -Dä DôC'z Cr3w-

Wednesday, January 14, 2009

blues sekolah untuk aku...


Asslammualaikum..jam sekarang menunjukkan tepat 11.30 malam.Sudah hampir dua bulan semenjak aku menghabiskan SPM dan meninggalkan asrama yang ku cintai.Sekolah yang dinamakan PETALING HIGH SCHOOL a.k.a sekolah menengah kebangsaan petaling banyak meninggalkan kenangan yang manis,tidak kurang juga pahitnya.Apabila aku memandang pelajar yang masih bersekolah lagi,ia banyak mengingatkan aku tentang zaman persekolah yang begitu menarik.Jika dahulu,aku sering mengomel tentang bersekolah sahaja,tetapi,apabila meninggalkan alam persekolahan,menuju ke era berlainan yang penuh dengan cabaran,acap kali juga hatiku merintih ingin kembali ke alam persekolahan kembali.Tiada gangguan,hanya keseronokan bersama kawan-kawan ku.Untuk pengetahuan korang,ini adalah gambar kenangan aku sewaktu berada di tingkatan 3 a.k.a(3 ARIF):

disamping itu juga,ini adalah gambar sewaktu di asrama.Disana,aku memegang jawatan sebagai KETUA ASRAMA selama 2 tahun..dan selama dua tahun itulah,pelbagai dugaan dan cabaran yang harus aku tempuhi dalam menjalani kehidupan sebagai KETUA ASRAMA dalam menangani masalah dan tidak kurangnya juga dengan karenah junior-juniorku disitu..

selain itu,tidak lupa juga kepada warden-warden yang telah menjagaku dan juga rakan-rakan yang lain..Ps:ini yang edit punya..jangan marah ya cikgu..he..he..

sampai situ..ni pulak kenangan aku sewaktu form 5 a.k.a 5 science..

---->yang ni pun edit gak...
Akhirnya,untuk penghabisan,aku nak berkongsi juga dengan korang.Dahulu aku juga ada bersekolah di W.P LABUAN..name sekolah aku kat situ,Sekolah Menengah Mutiara,mase form 2..ini lah gambar dia..


-thats all-
thanx..

Tuesday, January 13, 2009

kerja pelik2??ish...ish..


He..he..atas permintaan ramai,hari ini,aku dan adik-adik aku buat jugak kerja penggambaran di sebalik tabir rumah dan,anda tahu ape yang kami dapat..he..he..
ni adalah rakaman berkenaan satu pertunjukan magik yang direka khas oleh kami adik beradik..
video
di samping itu,ini adalah rakaman berkenaan orang minyak??
video
selain itu,berikut juga merupakan proses pembuatan filem kami juga..
video
yang ini..
video
dan ini juga..
video

---->harap2 anda terhiburlah hendaknye iye..ASSALAMMUALAIKUM!!

citer pasal family..ape yang ade dengan family??


Hi..lagi sekali,pada hari ini,saya nak berkongsi pada anda tentang rahsia kebahgiaan keluarga(englis version tau..he..he..)

Praise be to Allah, for by His grace and generousity, I am able to present the topic today – HAPPY FAMILY, PROSPEROUS NATION. If every family in the country is happy, the whole nation will be happy , but what constitutes a happy family. A happy family is defined as one that is stable in terms of social, economic, psychological and physical aspects of life and where warm, affection and harmony among family members.
But to create and preserve the happiness of the home requires certain qualities and attitude which may be designated by four key words:
• The first and most important of these is LOVE – an unselfish love
• The second word to happiness is FAITH
• The third key to happiness is SELF DICIPLINE
• The fourth is RESPONSIBILITY
When the members of the family have full confidence in each other and through self discipline they have formed the habit of responsibility, you have the sure foundation, not only a happy family but a successful lives.
And what is a prosperous nation? It simply means, being prospered, making gain or increase, thriving, successful.
Our Prime Minister opined on the importance of efficient and world class public services. He committed himself to enhancing integrity and eliminating corruption in public life. He spoke of improving the quality of life and eradicating of hardcore poverty.. He stressed the reduction of etnic and regional income gaps. All were necessary he said, to build a nation that is stable, united, peaceful and prosperous, the people must have desire, skill, expertise, knowledge, resilience and industry.
Ladies and gentlemen,
Alhamdulillah, the country leader have been resolute and Malaysian people have been diligent that the country generated an average GDP growth of 6.2 percent per annum despite the various challenges faced. Thus the nation will be prosperous when there is no crime, no fraud and long term stability in the nation Social, Political and financial environment.
Ladies and gentlemen,
Malaysia future success depends on the quality of its human capital, not only in terms of intellect but also character. Therefore in line with the National Mission, heavier emphasis will be placed on the shaping of value to create more well rounded individuals.
The nation’s development is also evaluated by the quality of life of its citizen, such as;
• Meeting housing needs and improve urban services
• Improving health care services
• Improving transportation services
• Sustainability of energy supply
• Ensuring environmental sustainability and to mention a few.
Ladies and gentlemen,
By God will which provides us with happy and resilience people, that are sincere, trustworthy, noble and honest, responsible in building a developed nation, a united people, we are sure on the right track towards Excellence, Glory and Disctinction.

“ To put the world right in order, we must first put the nation in order, to put the nation in order, we must first put the family in order, to put the family in order, we must first cultivate our personal life, we must first set our hearts right. ” - Confucius

MAKE NOT YOUR OWN HANDS CONTRIBUTE TO YOUR DESTRUCTION,
BUT DO GOOD, FOR ALLAH LOVETH THOSE WHO DO GOOD.

Quran.

Sesaje test2 tulis..


THE IMPORTANCE OF GAMES AND RECREATION
In this day and age , most of us know the benefits of keeping fit through games and recreation. Modern society has come to the point that we need to keep fit to stay alive. Our work normally do not involve hard physical labour. So many of us lack exercise. The consequence of not getting enough exercise is frightening. On the mildest scale we may simply grow fat. On a ominous scale, we may develop all sorts of ailments that can kill us before we grow old.
Ladies and gentlemen,
The words exercise, games and recreation are interrelated. Webster’s Dictionary defines exercise as bodily activity for the sake of health. According to American Heritage Dictionary, games is an activity providing entertainment or amusement, a pastime. Where as recreation could simply means the expenditure of time in a manner designed for therapeautic refreshment of one’s body or mind.
As people in the world’s wealthier regions lead increasingly sedentary lifestyles, the need for recreation has increased. Research shown that recreation contributes to life satisfaction, quality of life, health and wellness and that the use of recreation as a diversion may have clinical applications to individuals with chronic pains or other health impairments.
Recreation is essential to the longevity of human beings, especially because it helps counteract stress. According to research cited in Time Magazine, stress is the major factor in many of the leading causes of death in United States. Researchers and findings have shown that recreational activities have wealth or mental benefits and help in the development of psychological and social tendencies of individuals. It could be passive or active or a combination of the two. In passive activities , the individual has less of a role to play in the process of recreation but rather engages in it partially without any stress. Examples of passive recreation include enjoying a song, watching aerobics, watching a football match in a stadium or reading. This form of recreation rejuvenates and relieves tension. Examples of active recreation include playing ping pong, bicycling, running, brisk walking and playing basketball with friends and relatives.
In recent years more “exciting” forms of recreation have received more attention in the public eyes, such as, skydiving, hang gliding, paint ball, rock climbing, mountaineering, caving and many others.
Ladies and gentlemen,
There are many benefits that can be derived from active recreational activities, as it makes an individual less prone to obesity and also excellent for elevating heart rate. It also helps to boost the immune systems and increases positive moods. Recreation and leisure activities can help alleviate depression while rest, relaxation and revitalization through recreation are essential in managing stress in today’s busy and demanding world. As a saying goes, “ From the bitterness of disease, man learns the sweetness of health “ – Catalan proverb.
Ladies and gentlemen,
Many people in today’s society are health conscious. Regular physical activity can help the body maintain, repair and improve itself. Coronary heart disease is one of the leading problems in the country. If brisk walking, running, cycling or swimming is done, it will ultimately increase muscle strength of the heart. As person gets older the bones begin to get weaker and this leads to osteoporosis. Regular exercise can keep the bone strong. Remember, “ Those who think they have no time for bodily exercise will sooner or later have to find time for illness” – Edward Stanley.
Ladies and gentlemen,
With age our bones lose density and our muscles start to weaken. Walking is a proven method for boosting strengths. Walking, especially at a brisk paces can also help control and in some cases reverse the effects of aging on bones and muscles. Brisk walking gets your heart pumping and sends oxygen through your whole body. Its strengthening your heart and the muscles groups responsible for movement. Walking is good for your bones and joints too.
Walking for fitness can help you achieve a number of important health benefits. For examples, you can, reduce the risk of heart attack, managed your blood pressure, reduce your risk of developing type 2 diabetes, manage your weight, manage stress and boost your spirits and most of all, stay strong and active.
Ladies and gentlemen,
Without doubt, aerobics are particularly helpful for weight control. Research consistently shows that regular physical activity, combined with healthy eating habits is the most efficient and healthful ways to control your weight. Whether you are trying to lose weight or maintain it, you should understand the important role of physical activity and include it in your lifestyles. As old adage says, “ If you don’t take care of yourself, the undertaker will overtake that responsibility for you “ – Carrie Latet.
Ladies and gentlemen,
“ Teach your sons the art of swimming, sharp shooting and horseback riding “ said Umar, the second Caliph ( successor to Muhammad, peace be upon him) who ruled from 634 to 644 bc. Why were these ‘sports’ so important to young Muslims men in medieval times? It was because sports helped to prepare them to do well in other areas of life, such as, war, leadership and business. There are many popular sports for rich and poor alike. Many spots were contests, like racing and wrestling. Even games like chess were contests that helped train one’s mind for war and competition.
Ladies and gentlemen,
Health is more important than wealth. A certain fact is that we cannot buy health with money. Today, there are still some diseases which have no cure. Wealth doesn’t always make life more healthy and happily. If you’re billionaire you always feel unsafe. Afraid of being killed or kidnapped or your fortune will speedily harm your health and shorten your longevity. Furthermore, without being fit, how can you enjoy your wealth. If a man have wealth, he can have everything, but where there is health, there is life.
Ladies and gentlemen,
Whatever means we employ to keep fit is up to us. In fact we have the choice whether we want to keep it or leave our bodies alone. The benefi of keeping fit are many, provided we do not do it to extremes. There are cases of people over-exerting themselves to death. That defeats the whole purpose of keeping fit. Performed moderately exercise do keep us fit and healthy. We do not have to kill ourselves doing it. Neither do we have to get killed for lack of doing it.

di keheningan malam..

Assalammualaikum..waktu sekarang menunjukkan jam 12.00 malam tepat.Bagiku,ia menandakan bahawa berlalulah sudah satu hari kisah epilog diri ini di pementasan sandiwara dunia.Sungguhpun begitu, hari ini,aku masih kesepian...aku terasa bagaikan kehilangan sesuatu aset di dalam diriku ini.Mengapa ini semua harus berlaku??aku semakin gusar dengan keputusan SPM yang kian menghampiri..pintaku hanyalah kejayaan untuk menyudahi perjuangan ku..namun,dari hari ke hari...aku masih merasakan ada sesuatu tanda tanya di minda.Walaupun sudah menjejaki gaya hidup baru tahun 2009..anjakan paradigma masih membelengu mindaku menjadi sesuatu beban yang harus ku tanggung dalam menempuhi era kemajuan yang serba produktif ini..entahlah..biarlah aku memikirkan ia sejauh mana pemikiran ku ini mahu melangkah dengan daya imiginasi dan objektif yang aku sendiri kurang pasti ke mana arah tujunya..harap,ia akan menjadi suatu titik-tolak permulaan yang positif dalam melangkaui era abad ke-21 ini dengan lebih bergaya dan konsiten..mungkin??
There was an error in this gadget